Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Har du slut på dina örter och behöver nya eller vill du prova för första gången 

Numera säljer Sattwa Herbs skräddarsydda Personliga Örtblandningar - med örter anpassade just till dig och dina behov.

Att dricka varmt vatten

DRICK ½ - 1 kopp VARMT VATTEN mellan måltiderna.

Häll upp en kopp kokhett vatten och häll i lite kallt, så kan du dricka det varma vattnet på en gång. Lägg i någon droppe citron om du vill eller ingefära (var försiktig med ingefära om du har Pittamage eller mycket eld/magkatarr). Honung går också bra men lägg i honungen när vattnet svalnat lite.

Så här kan man dricka varmt vatten under dagen:

Innan frukost

Drick några munnar upp till ett halvt glas varmt vatten precis när du vaknat. Vänta sedan minst 10 -20 minuter så att vattnet hinner sjunka undan innan du äter din måltid. Förbered frukosten och gör dina morgonsysslor under tiden.

Till måltid

Häll upp ett glas kokhett vatten och sippa på under måltid. Vänta sedan några minuter efter måltiden tills maten fått en chans att sjunka ner och drick sedan upp resten. Vi har alla olika snabba matsmältningar, det är du som känner din egen matsmältning bäst Lyssna på den! Låt var sak få ta sin tid!

Mellan måltider

Drick den största mängden varmt vatten mellan måltider så stör du inte matsmältningen och lugnar och värmer dig mellan måltiderna, det dämpar faktiskt sötsug och känns som bomull för en orolig mage. Byt gärna ut några koppar kaffe/te mot varmt vatten.

Hur varmt ska vattnet vara?

Häll upp lite kokhett vatten och häll i lite kallt så att du kan dricka på en gång. I den bästa av världar så är det toppen om man kan låta det kokheta vattnet svalna, men det tar vi oss inte alltid tid till. Drick så varmt vatten att det känns varmt och behagligt när du dricker. Har du mycket Vata obalans och tendens till mycket gas, kan du säkert uppleva att för kallt vatten skapar gas, medan varmt vatten tar bort gas.

Varför ska det vara varmt?

Vi bor i ett kallt klimat här i Norden. Varmt vatten lugnar Vata och får fart på en stagnerad Kapha och är toppen för matsmältningen för alla tre magar (Agni) Vata, Pitta, Kapha. Vår kroppstemperatur är ca 37 grader och allt där under måste kroppen jobba för att värma upp. I varma länder dricker de ju te, har du tänkt på det? et är bara vi västerlänningar som bäljar i oss kalla drycker med is när vi reser i varma länder.

Behöver man dricka 1,5 -2 liter per dag?

Nej, det räcker med ½ kopp -1 kopp per tillfälle dvs mellan måltiderna, kroppen tar upp det varma vattnet lättare.

Går det inte lika bra med te?

Svart te torkar ut om man dricker för mycket, grönt te och örttéer är bra för matsmältningen men det är örter i dem och de sätter fart på matsmältningen åt olika håll, uppiggande, lugnande etc, ibland är det bättre och ofta lugnare för matsmältningen att bara dricka varmt vatten.

Ska man dricka varmt vatten året runt?

Ja, i Sverige i alla fall, vi har ju ett ganska kallt klimat och ibland mycket blåsigt och ruggigt. Men en riktigt varm sommardag kan du ju gå över till ljummet vatten ....eller njuta av en kall öl :) !

Så här kan du se till att hålla dig varm den kalla årstiden från oktober-april:

Det är extra viktigt i denna period då både Vata och Kapha är extra aktiva att ta hand om den KALLA egenskapen (gunan). Vad gör du när du fryser det vill säga är kall - Jo, du gör dig varm. Detta är en av de mest grundläggande principerna i Ayurvedan att behandla den egenskap (guna) som hamnat i obalans eller riskerar att hamna i obalans med motsatsen. Då det är kallt ute är det extra viktigt att göra saker som håller dig VARM. Här kommer Sattwas tips för vintern:

  • Drick varmt vatten framför allt mellan måltider.
  • Ät varm och lagad mat.
  • Håll kroppen varm speciellt kring mage och rygg exempelvis med en filt/yllescarf om du har magproblem, det går även bra att sova med.
  • Handledsvärmare/benvärmare för lederna om du lätt får ont i lederna.
  • Varmvattenflaskor, vetekuddar och värmefiltar är bra att ha hemma också.
  • Ta varma bad med aromatiska oljor som du gillar

Sara Fryklund - vår egen Ayurvedaspecialist