För dig som har orolig mageoch inte vet vad du ska äta - din mage blir garanterat lugn och harmonisk på sikt.
För att städa ur kropp och sinne ...och på köpet bli av med några extra kilon om det är det din kropp behöver.
För att lära känna just Din mage och matsmältning ...det är nyckeln till att få ordning på sin mage! Att ha en bra matsmältning är grunden till allt ...fungerar matsmältningen kan ju kroppen ta hand om andra obalanser.
Den är enkel att tillaga, den är näringsriktig och har en hög protein- och mineralhalt samtidigt som den är väldigt lättsmält och snäll mot magen.
Mungbönsgrytan är bra för alla människor ung som gammal och för allehanda olika hälsoproblem; för allt från olika magproblem och trötthet, till hudproblem, depression och migrän. Den stärker och ger näring, samtidigt som den lättar upp och hjälper till att rensa ut slaggprodukter.
Så här känns det när man äter Mungbönsgryta:
Det är mumma för magen! ...inga smärtor eller gaser!
Lätt, mjukt och lent i magen! ...det är så det ska kännas när vi har ätit mat!
Lite intressant fakta om Mungbönan och Ayurveda
Mungbönan är i princip den enda bönan som inte ger gas, den är dessutom sattwisk (ren) i sin natur, dvs. den aggreverar eller tynger inte kropp och sinne. Munkarna i Asien använder den mycket för att uppnå ett rent sinne speciellt vid meditation.
Det är en flertusenårig gammal ayurvedisk/indisk tradition att äta Kichadee (Mungbönsgryta) – men detta recept nedan är anpassat och utvecklat av Sattwa Herbs för våra europeiska magar och för att vi ska kunna lära känna våra matsmältningar och på sikt bli av med eventuella magbekymmer.
Hur ofta ska man äta den?
1 gång om dagen - för dig som har orolig mage!
eller
7-10 dagar i sträck - om du vill detoxa eller städa ur din kropp och ditt sinne.
Hur länge ska man äta Mungbönsgryta?
Kan jag äta den varje dag hela livet? -Ja, det går faktiskt bra, många som haft mycket magbekymmer använder den regelbundet när magen är orolig, förstoppad, lös eller dylikt.
Det ingår att bli trött på Mungbönsgrytan. Du kommer att bli trött på den, det är naturligt. Men tro det eller ej ...snart kommer du att längta efter den igen. Det är det som är det fantastiska med Mungbönsgrytan, för din kropp vet vad den vill ha. Du behöver bara lära dig att lyssna på dig själv och din matsmältning, så blir det lättare att veta vad du ska äta!
Så här går en Mungbönsgrytedetox till:
Ät BARA Mungbönsgryta/soppa och så mycket du vill till frukost, lunch och middag och som mellanmål om du behöver det. Efter detoxen kommer du att känna en lätthet i kropp och sinne och eventuellt förlora några kilon, om det är det din kropp vill och behöver göra.
OBS! Ät endast Mungbönsgryta, ej ris eller grönsaker till om du vill göra en ordentlig detox , ju renare och enklare för magen, desto mer städas ur. Du får dock gärna piffa till den med lite créme fraiche, Mango chutney eller lime. Om du har svårt att äta Mungbönsgryta till frukost, kan du göra en halv-detox och äta en varm grötfrukost istället, se www.saltåkvarn.se för inspiration till olika frukostgrötar.
Likväl om du vill göra en halv-detox och njuter av ditt ”morgonkaffe” –ta bara den koppen kaffe och inte mer + skalad och mosad eller riven frukt med kanel och kardemumma går bra som mellanmål vid en halv-detox. Men gör frukten lättsmält och ät den mellan måltiderna.
Undvik yogurt under din detox, det kloggar igen och gör det svårt för kroppen att bli av med all hetta, då yoghurt är het i sin natur och många människor med ”problemmagar” har problem med hetta på ett eller annat sätt, ex) långvarig förstoppning, trög mage eller magkatarr. Ät ej heller tomat under detoxen - även den är het.
Dricka Pukka Herbs cleanse tea eller gör te på färsk ingefära, svartpeppar, kardemumma, kanel, anis, tillsammans eller var och en för sig. Variera lite för bästa resultat. Teet hjälper till att rensa ut slaggprodukter ur kropp och sinne.
1 paket ekologiska mungbönor á 500 gram (Saltå kvarn eller liknande)
2 tesked gurkmeja (ekologisk)
2 tesked spiskummin (ekologisk)
2 tesked koriander (ekologisk)
Vitlök, färsk ingefära (heta Pitta-magar – bara lite), svartpeppar, kardemumma och fänkål om du vill.
3-4 matskedar ghee för tillagningen. Annars oliv eller cocosolja, men Ghee är att föredra.
½-1 tesked salt (gärna bergs- eller havssalt eller Herbamare örtsalt)
Tillagning
Lägg mungbönorna i blöt dagen innan (minst 12-24 h). Innan du kokar de byter du till nytt färskt vatten.
Börja med att koka mungbönorna i en vanlig stor kastrull med rikligt med vatten, medan de kokar fräser du kryddorna i ghee, se nästa punkt.
Värm ghee i en gjutjärnspanna. Fräs kummin, koriander, gurkmeja och lite av vitlöken och den färska ingefäran.
När mungbönorna har börjat att splitta lite (dvs. när det vita börjar synas) så kan man sakta hälla över mungbönorna med skyn i de frästa kryddorna. Låt allt koka ihop och tillsätt resten av vitlöken och ingefäran. Total koktid för mungbönor är kring 30-35 minuter. OBS! Det är viktigt att de splittar för att det ska bli lättsmält för magen och ej gasbildande. Justera mängden vatten beroende på om du vill ha en gryta eller soppa.
Det viktiga är att göra grytan god så att du vill äta den ofta. Du kan därmed variera styrkan av kryddorna, vitlöken, ingefäran etc.
När den kokat färdigt tillsätt lite salt. OBS! Lägg i saltet när mungbönorna kokat färdigt, annars torkar bönorna ut. Alternativt lägg i salt varje gång du ska äta din portion mungbönsgryta.
Vid servering: Du kan alltid piffa till den med lite crème fraiche, lime, mango chutney + tillsätt salt vid behov det lyfter fram smaken.
Mungbönsgrytan är oftast godast dagen efter. Förvara den i kylskåp i två dagar, annars frys in (i små portionsfryspåsar ifall du har ont om plats i frysen).
Det är fantastiskt att göra storkok (på 2-3 paket mungbönor) och sen frysa in och ta fram istället för smörgås på kvällen. Mungbönan är en av de få bönorna som ej ger gas, får du gas av Mungbönsgrytan har du förmodligen kokat bönorna för kort tid så att de inte hunnit splitta.
Om du vill variera din Mungbönsgryta eller om du vill göra den mer matig kan du:
Äta den med nykokt Basmati- eller Jasminris (ej råris, det är för svårsmält)
Lägga i fler grönsaker att föredra är: spenat, gröna bönor (såsom haricots verts), alger, shitakee-mushroom. Plus övriga grönsaker efter säsong squash, sparris, morötter, pumpa och mild lök.
OBS! Mungbönsgrytan blir ej lika lättsmält om du tillsätter ris och andra grönsaker, men dock mycket mer lättsmält än det mesta annat som vi äter.
Hela familjen brukar gilla mungbönsgryta med lite ris, crème fraiche och Mango Chutney till, gammal som ung.