Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Har du slut på dina örter och behöver nya eller vill du prova för första gången 

Numera säljer Sattwa Herbs skräddarsydda Personliga Örtblandningar - med örter anpassade just till dig och dina behov.

Recept på Ghee

Ghee – I matlagning och på smörgås

Ghee har använts i flera tusen år i indisk/ayurvedisk matlagning. Det har många positiva effekter på kroppen speciellt för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Dessutom sänker det eventuell hetta (eld) i kroppen och är toppen för hudproblem… i Indien använder man det till och med för att gå ned i vikt, då med medicinskt tillsatta örter. Det har även forskats mycket på ghee och dess medicinska egenskaper. Burk med Ghee

Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i ca 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Gheet är färdigt när det börjar lukta kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee). Låt det sedan svalna (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan upp den genomskinliga vätskan på glasburkar. Annars kan man ta en sked och ta bort de vita ansamlingarna när det kokar eller efteråt.

Förvara gärna ena burken framme, den du använder och den andra i kylskåp. Använd alltid en ren och torr sked i gheet. Så länge gheet inte blir förorenat så håller det länge…enligt ayurvedan är 100 år gammalt ghee det bästa!

Använd rikligt i matlagning, flera matskedar. Du kan även ha det på smörgås om du gillar det. Byt gärna ut några av dina oljor mot ghee. Alla oljor är heta i sin natur, och därför kan för stort intag av olika oljor öka hettan i matsmältningen speciellt för Pitta-magar. Därför är det klokt för alla att ibland använda oljor och ibland Ghee vid matlagning, det går även bra att mixa om man vill. De oljor som är minst heta och då även att rekommendera för Pitta- magar är olivolja och cocosolja.

Om du inte vill göra ghee själv så går det att köpa i hälsokostbutikerna, men det är ej gjort på svenskt smör, så det är inte lika gott. Prova att göra själv, det är lite meckigt första gången men sen är det lätt och det är fantastiskt för matsmältningen!

© copyright sattwaherbs.com 2022